• Home
  • Водопостачання та водовідведення

Водопостачання та водовідведення

Будь-яке житло має бути обладнано інженерними мережами. Тобто, водопровід та каналізація будівель - це обов'язкова умова комфортного житла. Тому облаштування комунікацій - це першочергове питання при будівництві нових будинків і при модернізації старого житла.

Кожний житловий будинок має бути підключений до каналізації і водопроводу. І якщо багатоповерхові будинки підключають до магістральних ліній, обслуговування яких проводять комунальні підприємства, то в приватному будинку щодо підключення до загальних мереж, частіше за все, мова не йде.

Тому доводиться проводити будівництво та обслуговування зовнішніх мереж водопроводу та каналізації самостійно. При цьому потрібно вибирати матеріали, згідно з вимогами ДСТУ, а при будівництві дотримуватися будівельних та санітарно-гігієнічних норм і правил.

 

   Системи постачання води і відведення стоків в приватному будівництві


У приватному будинку каналізацію і водогін облаштовують одним з двох можливих способів:

Підключення до централізованих систем.
Будівництво автономних установок.
Перший варіант є, безумовно, кращим, але здійснити його можна далеко не завжди. Тому в приватному будинку, найчастіше, будують місцеві системи. Існує ще кілька типів класифікацій систем водовідведення. Наприклад, за способом транспортування рідини можна виділити безнапірні і напірні системи.

За місцем розташування обладнання мережі ділять на внутрішні і зовнішні. Зрозуміло, що в першому випадку, мається на увазі знаходження обладнання всередині будинку, а в другому - поза будівлею.

 

   Будівництво мереж


Перш за все, повинен бути складений докладний проект, за яким будуть будуватися водопровід і каналізація, робочі креслення складаються з урахуванням нормативних документів - ДБН, ДСН і норми відведення земель. У них регламентується відстань між мережами каналізації, правила, за якими ведеться монтаж зовнішніх мереж та інші важливі моменти.

Норми відведення земель розроблені для магістральних водопроводів і колекторів каналізації. Ці норми відведення земель встановлюють ширину смуг грунту для укладання трубопроводу і площі ділянок для влаштування колодязів.

При будівництві інженерних мереж в приватному будинку дотримуватися норм відведення земель для магістральних трубопроводів не потрібно, однак існують норми для місцевих мереж, зафіксовані в ДБН.

 

   Особливості внутрішніх мереж


Внутрішній водопровід і каналізація - це трубопроводи та обладнання, розташовані всередині будинку. Кінцевою точкою внутрішніх мереж каналізації є місце виведення труби з фундаменту будівлі. Для водопроводу, навпаки, місце введення труби в будинок є стартовою точкою мереж. Склад внутрішньої мережі водопроводу:

 - Введення труби в будинок.
 - Стартова водомірно-роздавальна установка.
 - Джерело отримання гарячої води (як правило, це бойлер або котел).
 - Подвійний трубопровід для роздільного транспортування гарячої та холодної води.
 - Підводи до точок водорозбору.
 - Споживачі води (умивальники, душ, пральна машина та інші пристрої, для роботи яких використовується вода).

Внутрішні мережі каналізації складаються з:

 - Труби, що ведуть від точок водозабору.
 - Стояк каналізації, до якого підводяться труби. Ці труби використовуються, щоб підключити сантехніку, наприклад, унітаз, ванну або біде до каналізації.
 - На стояку встановлюється ревізія, що дозволяє проводити обслуговування мереж.
 - Місце виведення каналізаційної труби з будинку.

 

   Особливості зовнішніх мереж

 

До складу зовнішніх мереж входить наступне обладнання:

 - Трубопровід, прокладений поза приміщеннями, труби для прокладки на вулиці вибирають відповідно до вимог ДСТУ;
 - Колодязі різного призначення (перепадні, поворотні, ревізійні, через них проводиться обслуговування мереж).
 - Очисні споруди (для мереж каналізації).
 - Облаштована свердловина або колодязь (для водопроводу).
 - Насосне обладнання.


Практично будь-яка схема водопроводу і каналізації має насосне обладнання. В сучасних системах застосовуються такі різновиди насосів:

 - Занурювальні. Це обладнання, яке працює під водою.
 - Поверхневі. Такі насоси знаходяться на поверхні і закачують воду через шланги.
 - Фекальні або каналізаційні. Це особливий тип обладнання, який здатний перекачувати рідини, що містять тверді фракції.

 

   Проектування


Потрібно зауважити, що проектування водопроводу та каналізації при будівництві або модернізації будинку - це вкрай відповідальний і досить складний процес. Тому його слід доручати професіоналам.

За звичай, проектування внутрішнього водопроводу і каналізації проводиться з урахуванням розташування точок водозабору в приватному будинку. Найпростіший варіант, якщо приміщення кухні та ванної знаходяться поруч. В цьому випадку, підійде найпростіша схема із загальним стояком каналізації.

Набагато складніше розробляти проект, якщо будинок має кілька поверхів і на кожному з них є санвузли. Найбільші труднощі виникають, якщо приміщення, де є точки водозабору, знаходяться в різних частинах будівлі.

В цьому випадку, доводиться проектувати складну систему, що має кілька стояків і, відповідно, кілька септиків. Перед складанням проекту необхідно провести попередні роботи:

 - Визначити джерело надходження води.

 - Виконати інженерно-топографічний план ділянки і провести його геологічні дослідження для з'ясування типу грунту і рівня, на якому залягають грунтові води.
 - Визначити, яка кількість води необхідно подати і відвести за добу. Цей показник вплине на вибір продуктивності устаткування.
 - Визначити, яку очисну споруду буде встановлено на ділянці.
 - Додати в схему ревізійне обладнання, щоб можна було проводити обслуговування системи.

 

   Монтаж


Після того, як проект водопостачання і каналізації буде опрацьований, можна починати будівництво зовнішніх і внутрішніх мереж. Якщо будуються такі інженерні мережі, як водопровід і каналізація - робочі креслення проекту повинні містити не тільки позначення місця розташування труб і устаткування, але і вказівки їх розмірів. Так як установка труб невідповідного діаметру може знизити ефективність роботи системи.

   Монтаж зовнішніх водопровідних мереж

Будівництво водопроводу та каналізації можна проводити самостійно, навіть якщо господар не може сказати про себе, що він часто перетинається з водопроводом і каналізаційними мережами. Вивчивши вимоги будівельних правил і ДСТУ, можна успішно зібрати зовнішні і внутрішні мережі, провести підключення, встановити необхідну арматуру на трубопроводах.

 

   Правила монтажу внутрішніх мереж


Як правило, будівництво систем з водопостачання та каналізації всередині будівлі починають після того, як буде готова «коробка», тобто стіни і дах. Ось основні правила монтажу:

 - Введення водопровідної труби в будинок здійснюється на відстані не менше півтора метрів від каналізаційного трубопроводу, а також від газо- і теплопроводу.
 - На місці введення за першої зовнішньою стіною встановлюється водомірний вузол.

 - Перед водоміром рекомендується встановити відомчий вентиль для перекриття води, а відразу після нього - домовий вентиль.
 - Діаметр використовуваних труб на воді залежить від кількості точок водозабору.

 - Якщо монтується водопровід і каналізація всередині будівель, то трубопроводи прокладають, як правило, в підвальних приміщеннях.
 - При недостатньому напорі води на вводі, планується установка трьох насосів. Два з них будуть забезпечувати подачу води при максимальному і мінімальному рівні споживання, а третій є резервним.
 - При прокладанні внутрішніх трубопроводів важливо розташовувати труби з ухилом, величина якого залежить від діаметра труб і вказується в проекті.

 

   Правила монтажу зовнішніх мереж


Поза будинками монтаж водопроводу і каналізації здійснюється за такими правилами:

 - Глибина залягання труб повинна перевищувати глибину промерзання грунту.
 - Якщо передбачається перетин водопроводу і каналізації, то труби подачі води укладаються вище каналізаційних не менше ніж на 40 см. Крім того, якщо використовуються не сталеві, а чавунні чи пластикові труби, потрібна установка сталевих кожухів на місці перетину. Причому довжина використаного кожуха повинна бути не менше 10 метрів в кожну сторону від перетину при піщаних грунтах або не менше 5 метрів при глинистих ґрунтах.
 - Перетин має бути виконано під прямим кутом.
 - Якщо труби водопроводу і каналізації прокладаються паралельно, то відстань, що розділяє стінки труб, повинна становити не менше півтора метрів, якщо труби мають діаметр менше 200 мм.

Отже, внутрішній і зовнішній водопровід і каналізація в приватному будинку - це складна система, при облаштуванні якої треба скласти професійний проект. Тільки при дотриманні всіх вимог ДБН системи будуть ефективні і безпечні.